Reklama
 
Blog | Jiří Čapovec

Úzkostné poruchy

Počátky 21. století byly ve znamení celosvětové epidemie špatného duševního zdraví a souvisejících nemocí. Ale zatímco deprese je stav, který bude nejvíce spojován s problémy duševního zdraví a hlavní příčinou invalidity na celém světě, není to hlavní problém duševního zdraví, kterému lidé čelí.

Ta nechtěná pocta vede k úzkosti. Úzkostnými poruchami trpí odhadem 275 milionů lidí. To jsou asi 4 % celosvětové populace, s rozšířením mezi 2,5 % a 6,5 ​​% populace na zemi. Přibližně 62 % těch, kteří trpí úzkostí, jsou ženy (170 milionů), ve srovnání se 105 miliony mužů, kteří trpí. Úzkostné poruchy jsou nejrychleji rostoucí diagnózy duševního zdraví a za poslední roky překonaly už i deprese. Možná by bylo vhodné si rozebrat proč tomu tak je? Co způsobuje ten rostoucí trend úzkostných poruch a obecně problémů duševního zdraví v naší společnosti?

Příčiny úzkosti a úzkostných poruch

Mezi hlavní problémy v dnešním světě a naši společnosti je samozřejmě stres. Moderní svět zažil během posledních dvou desetiletí nebývalý počet změn. Tyto změny zahrnují pokrok v digitální technologii, nárůst globálních problémů a vznik celosvětové pandemie. Lidský mozek se tomuto novému prostředí nedokáže dostatečně rychle přizpůsobit. V mé celostní praxi jsem v posledních dvou letech zaznamenal výrazný nárůst počtu pacientů s úzkostí (o více než 300%) a věřím, že je nutné úzkost léčit celostním přístupem.

Mnoho jedinců může čelit problémům, jako jsou poruchy nálady, chronický stres a obecným úzkostným poruchám, když se pohybují dnešním světem. Pokud pociťuješ zhoršení svého duševního zdraví a ve svém životě vidíš příznaky úzkosti, doporučujeme učit se o svém mozku a duševním zdraví celostním způsobem. Doba se neustále zrychluje, neustále nové a nové technologie, více a více rozptýlení (internet, hry, sociální sítě, telefony, technologie, televize, seriály, netflix a další…) a to způsobuje, že máme na sebe čím méně času. Pracujeme až příliš tvrdě a příliš mnoho času a nezbývá už téměř žádný čas na naši duševní hygienu, odpočinek, relaxaci a osobní prostor, který můžeme vyplnit našimi koníčky, procházkou v přírodě, zlepšením životního stylu, pohybovými aktivitami a sportem, trávení kvalitního času s rodinou a dalších důležitých aspektů, které mají pozitivní vliv na naši duševní pohodu.

Když k tomu všemu přidáme, sedavé zaměstnaní a obecně sedavý životní styl, nekvalitní a nevyvážena strava, nedostatek pohybu, špatné dýchání a další faktory, tak si zaděláváme na problémy nejen v oblasti duševního zdraví. Naopak až příliš mnoho času trávíme na svých mobilních telefonech, sociálních sítích, kde porovnáváme svá těla a své životy s životy druhých, a necháváme se chytit do pasti iluze, kterou nám media, sociální sítě, influenceři, youtubeři a celebrity převazují.

Důležité je si uvědomit, že úzkostí úzkostné poruchy mají svůj základ nejen v naší psychice, ale také v naší fyziologii. Proto se dělí příčiny úzkosti na ty psychologické, ale také fyziologické. Mezi psychické příčiny úzkosti samozřejmě patří stres, strach, potlačené emoce traumata, vtíravé negativní myšlenky a další… S tím nám může pomoci nějaká forma terapie, ale s čím nám nepomůže je vyřešit naše fyziologické příčiny úzkosti a úzkostných poruch, kterou jsou ty hlavní. Mezi fyziologické příčiny úzkosti a úzkostných poruch patři – hormonální nerovnováha, špatná biochemie mozku, přetížený nervový systém, špatné okysličování těla i mozku, Sedavý životní styl, nekvalitní a nevyvážena strava, špatný životní styl, bakteriální a virové infekce, alkohol, špatná fyziologie těla, drogy a cigarety a mnoho dalších faktorů…

Léčba úzkosti a úzkostných poruch

Léčba spočívá v celostním přístupu, kdy se na samotný problém díváme komplexně. Psychologické příčiny patří mezi jakési katalyzátory, které zhoršují samotný projev nebo chcete-li příznaky samotné duševní poruchy, ale je způsobena příčinami, které mají svůj původ v těle – fyziologické příčiny. Například stres může být o mnoho intenzivnější, pokud máme rozhozenou biochemii mozku, nervový systém funguje dominantně v sympatiku a obecně je zatížený vlivem špatné stravy, syndromem propustného střeva, nebo virovými bakteriálními infekcemi. Nemluvě o špatném dýchání, které vede vždy k většímu stresu a dalším problémům. Vždy je nutné jít do hloubky a hledat příčiny, které jsou být spojeny se vznikem a rozvojem samotné duševní poruchy.

Důležité je si uvědomit, že naše tělo je opravdu velice dobře propojené, a pokud v těle nefunguje jen jedna část, tak to vytváří další negativní dominové efekty, které negativně ovlivňují další části našeho těla i naší psychiky. Proto se vždy u svých klientů zaměřujeme na celostní komplexní přístup. Mimo jiné i institut duševního zdraví funguje na bázi celostního přístupu ke každému jedinci a jednotlivým diagnózám duševních poruch.

Reklama