Reklama
 
Blog | Jiří Čapovec

Zdravotní přínosy meditace

Meditace byla po staletí používána jako účinná technika pro práci s myslí a také pro uvolnění, pohodu a lepší zdraví. Dlouho před příchodem moderní vědy a medicíny, oddaní meditující z různých duchovních tradic již objevili obrovské výhody své praxe.

V dnešní době čím dál více začíná praktikovat meditace a různé relaxační cvičení. Důvod proč tomu tak je, tak je velice prostý. Dnešní doba je čím dál rychlejší, zvětšuji se nároky na lidí a to nejen v práci a byznyse, ale i v osobním životě. To vše způsobuje stres, který je jeden z největších nepřátel našeho zdraví, Stres je velice častou příčinou mnoha onemocnění. Proto je zde meditace a relaxační cvičení, jelikož zbavit se stresu se nelze žádnými tabletkami ani léky. A hlavně praktikováni tohoto druhu cvičení je úžasný způsob jak předcházet nemocem a být více vyrovnaný a šťastnější.

Meditace by se měla stejně jako osobní rozvoj stát životním stylem, protože má mnoho benefitu nejen zdravotních, ale ve skutečnosti na všechny oblasti našeho života. Pokud chceš být zdraví a rozhodneš se pro zdravý životní styl tak tvoje cestazasnem bude obsahovat neuvěřitelný léčivy a uzdravující proces, který je potřeba podpořit osobním rozvojem. Zdraví není pro člověka automatické, ale je důležité pro své zdraví něco dělat a pečovat nejen o své tělo, ale i o svou duší a naučit se relaxovat.

Top 6 zdravotních přínosů meditace

  1. Lepší zvládání stresu, úzkosti a deprese

Několik studií naznačuje, že meditace všímavosti může prospět těm, kteří se potýkají se stresem, úzkostí a problémy s depresí. Přehled literatury provedený v roce 2014 hodnotil 47 pokusů o meditaci všímavosti, do kterých bylo zapojeno přibližně 3 515 účastníků. Přezkum dospěl k závěru, že meditace je užitečným nástrojem, který pomáhá zmírňovat příznaky úzkosti a deprese. A nejen meditující se cítí méně stresovaní, ale i jejich úroveň stresového hormonu kortizolu měřitelně kleslá.

  1. Zvýšená imunita

Jedna studie provedená na Ohio State University ukázala, že pravidelná svalová relaxační cvičení založená na všímavosti snižovala riziko recidivy karcinomu prsu. Jiná studie v Ohio State monitorující meditační účinky na starší pacienty dospěla k závěru, že všímavost a relaxační cvičení prováděná po dobu jednoho měsíce pomohla posílit lymfocyty pacientů, ty přirozené regeneruji buňky, které zlepšují imunitní systém. V důsledku toho subjekty prokázaly lepší odolnost vůči virům a nádorům.

  1. Snížený krevní tlak

Další výhodou pro lidi, kteří praktikují meditaci ze zdravotních důvodů je, že meditace všímavosti pomáhá kontrolovat krevní tlak. Podle studie uvedené v British Medical Journal pacienti, kteří praktikovali meditační cvičení, měli výrazně nižší krevní tlak než pacienti v kontrolní skupině. Odborníci se domnívají, že meditace snižuje citlivost těla na kortizol a další stresové hormony, což je podobné tomu, jak léky snižující krevní tlak fungují. Je to jedna z velkých meditačních požehnání.

  1. Lepší spánek

Meditační praxe pomáhá tělu naučit se relaxovat, cestarelaxace nabízí relaxační a meditační hudbu, meditace, relaxace a programování mysli, které podporuji lepší spánek a zbavuji stresu. To vše také trénuje mysl, vnitřní vyrovnanost a pozornost na své myšlenky a pocity, které když se naučíme ovládat tak zlepšíme kvalitu svého života. Proto existuji také řízené meditace, které jsou určeny k podpoře spánku. Nebo si jen stačí večer pro kvalitnější spánek pustit příjemnou relaxační hudbu.

  1. Zmírnění příznaků IBS

Syndrom dráždivého tračníku nebo IBS je běžné střevní onemocnění charakterizované nadýmáním, bolestí břicha, křečemi a změnou chování střev. Předpokládá se, že asi 15% světové populace trpí IBS – včetně odhadovaných 25 až 45 milionů Američanů. Jeho přesná příčina není pochopena. Bylo zjištěno, že každodenní relaxační meditace zmírňuje příznaky syndromu dráždivého tračníku. V návaznosti na řadu úspěšných studií vědci na Státní univerzitě v New Yorku nyní důrazně doporučují každodenní meditaci pro lidí trpící IBS.

  1. Zlepšení štěstí a všeobecné pohody

Studie provedená na Universitě v Utahu zjistila, že všímavost přispívá k lepší emocionální a fyzické pohody. Pokud se v životě cítíme lépe a jsme spokojení, tak jsme i automatický šťastnější a tím je lepší naše fyzické, ale i duševní zdraví.

Podle Maria Camary, PhD, psychoterapeutky, která je také kvalifikovaným učitelem všímavosti, nám meditace pomáhá spojit se s našimi pravými vlastnostmi. Jakmile přijmeme, kdo jsme a naučíme se pracovat s našimi myšlenkami přímo, odhalujeme milující schopnost, která byla v nás vždy přítomna. Není divu, že všímavost zvyšuje štěstí, zvyšuje jasnost a dává klid mysli.

Zapojte i vy do svého života meditace a meditujte každý den a uvidíte už velmi brzy ty změny, které dostaví a vaše fyzické a duševní zdraví se také o mnoho zlepší.

Závěr

Silně doporučuji meditovat každé ráno ideálně hned po probuzení. Za prvé hned ráno vyčistíte svou mysl a naladíte se na příjemné emoce a pocity což hned ráno zlepši vaši náladu. Tuto náladu si daleko snaž udržíte po cely den a budete lépe zvládat stres v práci, ale i v osobním životě. Za druhé Ráno je nejlepší doba na meditaci, jelikož jste plni energie a můžete tuto energii využit efektivně pro sebe. Jak ji využijete to už záleží jen a jen na vás. Za třetí si díky ranní meditaci vytvoříte ranní rituál, kterým budete startovat každý den a po delší sobě zjistíte jak úžasné výsledky to bude ve vašem životě mít.

 

Reklama