Reklama
 
Blog | Jiří Čapovec

Podvědomá mysl a rozvoj osobnosti

Vaše podvědomí ovládá vaše přesvědčení, vaše sebevědomí, vaše zvyky, vaše chutě, vaše silné stránky, vaše slabosti, vaši motivaci, vaše hodnoty, vaše dovednosti, paměť, vaše emoce, a mnoho dalšího. Může to být váš největší spojenec, pokud se ho naučíte používat, nebo to může být váš největší nepřítel, pokud ho necháte, aby vás ovládal.

Podvědomí

Freudovské představy o podvědomé mysli nejsou nápomocné a špatně se vysvětlují. Nemyslete na podvědomí jako na temnou sbírku svých nejhlubších obav a potlačených vzpomínek. Podvědomí je prostě ta část vašeho mozku a těla, která si není sama sobe vědoma. Je to jako váš nízkoúrovňový operační systém. Není to dobré ani špatné. Je nezbytné pro vaše přežití a fungování.

Většinu věcí, které děláte po celý den, řeší vaše podvědomí. Pokud jste v něčem dobrý, vaše podvědomí je v této oblasti dobře vyškoleno. Pokud jste v něčem části svého života špatný nebo bojujete, pak vás vaše podvědomí nějakým způsobem omezuje, ať už prostřednictvím negativního přesvědčení, negativních návyků nebo negativního sebevědomí.

Funkce vaší podvědomé mysli je ukládat a získávat data. Jeho úkolem je zajistit, že budete reagovat přesně tak, jak jste naprogramováni. Vaše podvědomí dělá vše, co říkáte, a přizpůsobí se vzoru, který je v souladu s vaším sebepojetím, vaším „mistrovským programem“ to je často důvod proč mnoho lidí tvrdí, že osobní rozvoj nefunguje a vzdají to. Proto je opakování pozitivních afirmaci tak efektivní – ve skutečnosti můžete přeprogramovat své vlastní myšlenkové vzorce jednoduchými afirmacemi.

Žádný pocit není trvalý. Mezi pozitivním a negativním pocitem existuje neustálá oscilace. Emoce se neustále mění, částečně proto, že se mění pocity a částečně díky neustálému proudu myšlenek, které plynou z podvědomí. Mezi podvědomím a emocemi existuje velmi silná vazba, která funguje oboustranně. Můžeme pomoci emoci měnit podvědomí, ale také podvědomí dokáže změnit naše emoce.

Vaše podvědomá mysl je zodpovědná za mnoho emocí, které zažíváte. Pocity úzkosti, které můžete zažít před prezentací, pocity méněcennosti, díky nimž se cítíte méně hodní než ostatní, pocházejí z dalších programu z podvědomé mysli.

Podvědomí je také zodpovědné za nedobrovolné činnosti, jako jsou reflexní akce, tlukot srdce, dokonce i pohyb svalů rukou při psaní a mnoho dalších funkcí v našem tělo, ale i na úrovní vědomí.

To je důvod, proč automatické psáni a další podobné metody psaní může odhalit některé z vašich osobnostních rysů a skrytých emocí. Vaše podvědomá mysl je vzhůru 24/7, na rozdíl od vaší vědomé mysli, a proto mohou sny odrážet potlačené emoce. Během spánku se vědomá mysl spí, zatímco podvědomí zůstává aktivní.

Přeprogramuj své podvědomí a použij k tomu afirmace.

 

Reklama