Reklama
 
Blog | Jiří Čapovec

7 jednoduchých meditačních technik pro praxi (pro zvýšení produktivity)

Meditace není nic nového. A nevyžaduje nic, co by jste měli vědět, nebo umět. Můžete ji praktikovat kdykoliv a kdekoliv.

To je krása a jednoduchost meditace není třeba nikam chodit, nic vlastnit, co ztratit, a vše co můžete získat, když najdete klid během chaotického dne v práci, tak je něco co vám přinese obrovské změny ve vašem životě.

Je to tak snadné dostat se do rychlého tempa každodenního života, který je plný stresu a nakonec většina lidí zapomene, že jediné co stačí je pozorovat svůj dech. Být si vědom svého těla. Jednoduše sledovat své myšlenky.

Tento typ přítomnosti, spojení a naladění na naše současné zkušenosti je v našem osobním i profesním životě příliš vzácný. Čím více se vracíme k tomuto stavu mysli, tím lépe se cítíme, tím jasněji myslíme a tím šťastnější jsme.

Přečtěte si níže uvedené kroky a objevte sedm způsobů, jak praktikovat s meditaci a všímavosti při své práci.

1. Použijte populární meditační aplikace, nebo řízené meditace

Existuje mnoho skvělých aplikaci pro meditace, které můžete vyzkoušet. Dále můžete meditovat pomoci řízených meditaci, které vás provedou tímto procesem k plné relaxaci. Doporučuji stáhnout několik bezplatných aplikací, dokud nenajdete tu, který vám bude vyhovovat. Tak samo můžete hledat řízené meditace a nakonec určitě najdete tu, která vám bude dokonale sedět.

2. I pět minut meditace denně ti může výrazně pomoci

Už jen pět minut může znamenat velký rozdíl ve vašem dni. Jedním z nejjednodušších způsobů, jak se zapojit do meditace všímavosti, je soustředit se na dech.

Pohodlně si sedněte. Zavřete si oči. Nyní začni pomalu z hluboká a přirozené dýchat. Když se nadechuješ, tak počítej jeden, když vydechneš, počítej dva. Jakmile se dostanete do počtu 10, začněte znovu od jedné.

Tato jednoduchá meditační technika je vynikající pro začátečníky i jednotlivce, kteří se chtějí zbavit stresu a plně relaxovat.

3. Zaměřte se na pocity a zvuky a vaše tělo

Po příjemném odpočinku v meditaci se zavřenýma očima a zpomalením dechu, změňte svou pozornost na pocit vašeho těla v křesle, židli, nebo kde sedíte. Začněte od vašich nohou na podlaze. Přineste své vědomí, svou pozornost postupně a pomalu s dalším částem těla. Skenujte své tělo od hlavy až k patě a zastavte se, abyste rozpoznali oblasti napětí a relaxace.

Pak otočte svou pozornost ven ke všem zvukům, které můžete slyšet, kde sedíte. Všimněte si všeho, co slyšíte a cítíte. Není třeba reagovat ani nic dělat. Jen buďte tady a teď par minut a prožívejte tuto úžasnou zkušenost.

Tato technika je ideální pro relaxaci a pocit uzemnění.

4. Prohlubte své zkušenosti a propojte se jídlem během oběda

Místo toho, aby jste se ihned ponořili do každého sousta, tak si jej vychutnejte. Všimněte si vůně jídla, jejího vzhledu a složitosti jeho chuti. Prožívejte každé sousto jídla, žvýkáni a polykáni. Dejte si svolení být plně přítomen v jídle nebo konverzaci, kterou  oběda vedete, nebo kdykoliv jinde.

Tento typ meditace vám pomůže resetovat a znovu se zaměřit na druhou polovinu vašeho dne. Budete více v přítomnosti, lépe koncentrováni a cítit se lépe.

5. Vyzkoušejte venku osvěžující meditaci

Dostaňte se ven z kanceláře a následně hluboko do sebe. Zůstaňte v klidu, přivádějte své vědomí na nohy, kotníky, lýtka, kolena a vaše boky. Začněte pomalu a opravdu si všimněte, jaké to je chodit kolik pohyblivých částí je zapojeno do každého jednoduchého kroku. Synchronizujte svůj dech s každým krokem.

Tento typ aktivní meditace je nejen relaxační, ale může vám také pomoci uvolnit zbytečné napětí z vaší mysli a těla.

6. Experimentujte s opakováním tiché mantry

Neváhejte si vytvořit vlastní mantru nebo frázi, která se bude opakovat během meditace. Můžete si vybrat něco tak jednoduchého, jako je „relax,“ nebo „Jsem tady, jsem přítomen, jsem připraven.“ Poté, co jste se rozhodli, na kterou mantru se chcete zaměřit, začněte ji opakovat znovu a znovu ve vaší mysli. Srovnejte svá slova s ​​dechem, aby mohla být rytmická a konzistentní.

Tento typ meditace vám může pomoci připravit se na nadcházející události, když potřebujete provést ten nejlepší výkon.

7. Změňte ji na vizualizační meditaci

Vyzkoušejte něco nového zkuste si něco vizualizovat. Vizualizace nám pomáhá splnit naše sny a cíle, ale taky je velice jednoduchá a účinná forma relaxace, obzvláště pokud ji spojíme s meditaci. To může být tak jednoduché, jako když si prohlížíte sami sebe při nějaké činnosti, nebo jak relaxujete. Například sedíte u tohoto potoka, všimněte si, jak krásná a čistá je modrá voda, když teče přímo vedle vás. Když si všimnete nějaké myšlenky, představte si ji jako list na proudu. Sledujte, jak se vznáší, když zůstanete v klidu a pozorujete, tak se vaše mysl vyprazdňuje a jste čím dál v hlubší relaxaci.

Tento typ meditace je skvělý pro opětovné spojení se s přítomným okamžikem. Někdy je mnoho listů a to je naprosto v pořádku. Pozorujte je a meditujete.

To je úžasné na meditaci existují miliony způsobů, jak ji praktikovat a ani jeden z nich není špatný.

Stiskněte tlačítko pauzy při práci. Znovu se spojte se svým dechem. A cítit hluboký mír, který je vždy přístupný, když přichází do styku s přítomným okamžikem.

Reklama