Reklama
 
Blog | Jiří Čapovec

Bohatství a peníze

Jaký je rozdíl mezi penězi a bohatstvím? A jak se dostat k bohatství a stát se bohatým člověkem? O tom se budeme bavit v dnešním článku, kde najdete základní přehled jak dosáhnout bohatství ve svém životě.

penize bohatstvi

penize bohatstvi

Peníze a bohatství

Většina lidí přirovnává peníze k bohatství, ale ve skutečnosti jsou peníze a bohatství docela odlišné věci a proto si pojďme vše uvést na pravou míru.

Reklama

Peníze

Peníze jsou prostředkem výměny umožňuji nám zajistit bohatství pro náš život. Pomáhají usnadňovat procesy těžby, výroby a obchodu, díky kterým lidé přeměňují přírodní zdroje planety na věci, které chceme a potřebujeme. Mohou být použity k získání kteréhokoli ze tří faktorů produkce, půdy, práce a kapitálu, ale faktor výroby není stejný pro všechny způsoby. V závislosti na tom, jak peníze vznikají, tak mohou mít vážný dopad na vytváření a distribuci bohatství. Ekonomové by to měli vzít v úvahu, ale obecně to tak bohužel není.

Bohatství

Definice bohatství je počet dní, které můžete přežít, aniž byste fyzicky pracovali (nebo někdo, kdo ve vaší domácnosti fyzicky pracuje), a přitom si zachovali životní úroveň. Je to tak jednoduché. Nejde o to, co si můžete koupit. Je to o vaší schopnosti udržet vaši existenci bez práce.

Pokud jsou například vaše měsíční výdaje 20 000 Kč a máte úspory 80 000 Kč, vaše bohatství je přibližně čtyři měsíce, nebo 120 dní. Ale pokud jsou vaše výdaje jsou 20 000 korun a máte investice, které poskytují 20 000 korun měsíčně, jste nekonečně bohatí.

Bohatství se měří v čase, nikoli v dolarech.

Jak získat bohatství

Bohatství lze získat, pokud vytvoříme dostatek finančních zdrojů, které budou produkovat stejné, nebo větší přijmi než naše vydaje a to zcela bez našeho přičinění (bez práce). Jde o takzvané pasivní přijmi. Mohou to být například přijmi z investici jako jsou akcie, kryptoměny, nemovitosti, zlato a mnoho dalšího. Jak vytvořit takové pasivní přijmi? V první řade je začít investovat do něčeho, co má z dlouhodobého hlediska potenciál růstu a vydělá nám peníze. Další krok je každý měsíc investovat minimálně 10% (ideálně až 30%) z tvých přijmu do investic. Tady je potřeba si udělat průzkum trhu a neinvestovat jen bezhlavě a dodržet určité pravidla pro investování. 

Vydělávaní peněz je určitá cesta k bohatství, jelikož vydělané peníze se investuji. Tyto vydělané a investované peníze pote vydělávají další peníze a to zcela bez práce = pasivní přijmi. Existuje mnoho různých cest jak vydělat peníze, ale vždy je potřeba znát základy finanční gramotnosti a mít k tomuto určitý způsob myšlení. Dnešní doba nabízí celou řadu možnost jak a kde vydělávat peníze. Samotný internet je jedno velké nákupní centrum, kde existuje celá řada firem, podniku, e-shopu, podnikatelů a mnoho dalšího. Na internetu lze najít vše od produktu až po různé služby.

Možnosti vydělaní peněz

Budování vlastní značky je jeden z nejefektivnějších způsobu jak vydělat peníze. Další možné způsoby jsou například dropshipping, který je poslední roky dost oblíbený. V dnešní době lze vydělat peníze i prostřednictvím sociálních sítí jako je youtube, facebook, nebo instagram a stačí k tomu jen dostatečně velký počet odběratelů zaměřených na konkretní téma. Tyto, ale i některé další možnosti k sobě potřebuji určitou znalost marketingu a hlavně mít určitý způsob myšlení. 

Dále jsou vydělat peníze například venčením psů, můžete se stát řidičem uberu, fotit fotografie a prodávat je na internetu. Další způsob výdělku je zpoplatnit své webové stránky, neb blog a to formou reklamy, nebo nabízet různé služby, nebo produkty. Možná je spolupráce s influery. 

Důležitá je vždy vytrvalost,a protože ten kdo nevytrvá a vzdá to, tak nikdy nespěje. Vydělat peníze na internetu, nebo i v offline světě chce vždy určitý čas. Neexistuje žádný způsob jak zbohatnou přes noc. Proto je potřeba vytrvalostí nevzdávat se. Každý úspěch potřebuje čas a nic není hned.